Падат ли цените на апартаментите и какво се случва на пазара на имоти у нас

През 2022 година двустайните жилища бяха най-търсени. Причината е, че през 2022 година се появиха много купувачи, които искаха да съхранят парите си и да ги спасят от растящата инфлация. Поради тази причина, те се ориентираха към такъв имот, за какъвто им стигаха спестяванията. Това предопредели по-активния пазар на по-малки апартаменти, пише  imoteka.bg.

Сега обаче трендът е нов. Повече се търсят тристайните, които хората купуват за жилищните нужди на себе си и семействата си.

Противно на очакванията, цените не падат. В София цените на имотите достигнаха исторически връх около средата на миналата година и след това логичните очаквания бяха да тръгнат надолу. Засега те по-скоро се задържат в плато.

Има обаче ясни белези за започващо спадане на пазарната температура - по-малко и по-бавни сделки, а и повече отстъпки от офертите в определени сегменти. Така през първото тримесечие на 2023 г. двустайните апартаменти в София отчитат лек спад с около 10%. Все пак на годишна база цените продължават уверено нагоре. Така за София ръстът за година е с 25%.

Тенденциите на пазара на жилища в София се наблюдават и в останалите големи градове на страната. За последното тримесечие на 2023 г. цените на имотите във Варна отчитат спад с около 7%. На годишна база обаче се наблюдава ръст с над 30%. За останалите големи градове ръстът на годишна база е:  Пловдив – 17%, Бургас - 17%.

Първото тримесечие традиционно обаче е най-слабото по активност при сделките с имоти, като през него се отчитат около 20% по-малко сделки в сравнение с останалите три. Именно поради тази причина е твърде рано за категорична оценка каква ще е посоката на пазара на имоти тази година.

Интересът към покупка на нов дом ще се запази и през следващите години. Причината е, че инвестицията в недвижима собственост си остава най-сигурното вложение на парите на хората.

Източник: в. Марица

Обрат на имотния пазар: Падат ли цените на апартаментите? (marica.bg)

 

Сподели:

leaf photo

Имате въпроси?